Wat zijn de nadelen en implicaties van fast fashion?

woman in brown and gray t shirt sitting on brown wooden table
Photo by Godisable Jacob on Pexels.com

De mode-industrie wordt tegenwoordig gedomineerd door fast fashion. Bij deze trend richten kledingmerken zich op het razendsnel produceren en verkopen van goedkope kleding (vaak van zeer slechte kwaliteit), om zo aan de vraag van de consument te kunnen voldoen. Fast fashion is de tegenhanger van slow fashion, waarbij de nadruk juist ligt op kwaliteit, duurzaamheid, natuurlijke materialen en goede arbeidsomstandigheden. Aan fast fashion kleven behoorlijk wat nadelen. In deze blog richten we ons op de nadelen van fast fashion en de impact hiervan op het milieu en de maatschappij.

1. Fast fashion heeft een enorme impact op het milieu

De milieu-impact van fast fashion is enorm. Bij het produceren van kleding worden er veel grondstoffen gebruikt. Denk aan water en energie. Wist u bijvoorbeeld dat voor de productie van één katoenen T-shirt maar liefst 2.700 liter water nodig is? Daarnaast zorgt de productie van kleding voor grote hoeveelheden afval en vervuiling. Ook het materiaal waar veel fast fashion kledingstukken van gemaakt worden, vormt een probleem. Zo wordt er vaak gebruikgemaakt van synthetische materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn.

2. Fast fashion is meestal van slechte kwaliteit

Fast fashion is snel én goedkoop. Dit betekent dan ook dat de kledingstukken meestal van zeer slechte kwaliteit zijn. Dunne stof, naden die snel loslaten, en ga zo maar door. In tegenstelling tot slow fashion is fast fashion niet bedoeld om jarenlang mee te gaan. Een kledingstuk gaat hooguit een paar seizoenen mee en is dan al rijp voor de kledingbak. Consumenten worden zo aangemoedigd om meer te kopen en nog meer afval te creëren.

3. Fast fashion leidt tot overconsumptie

Hierboven hebben we het al even kort benoemd: fast fashion leidt tot overconsumptie. Niet alleen vanwege de slechte kwaliteit, maar ook door het feit dat collecties elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Kledingtrends komen en gaan. Wat de ene maand helemaal hip is, kan de andere maand alweer uit de mode zijn. Om toch bij de tijd te blijven, worden consumenten zo gedwongen om telkens nieuwe kleding te kopen en hun garderobe vaker te vervangen.

Voor fashion retailers kan de snelle doorloop van fast fashion een hoop stress opleveren. Zij moeten er toch iedere keer maar weer voor zorgen dat de juiste kleding op het juiste moment in de schappen komt te liggen. Gelukkig kan retail ERP software de nodige ondersteuning bieden. Kijk voor meer informatie op de website van TCOG.

3. De arbeidsomstandigheden zijn vaak bedroevend slecht

Fast fashion wordt veelal geproduceerd in ontwikkelingslanden met slechte arbeidsomstandigheden. Denk aan extreem lange werkdagen tegen een hongerloontje en langdurige blootstelling aan gevaarlijke werkomstandigheden. Bij slow fashion is er veel meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden. Uiteindelijk is slow fashion een win-winsituatie voor iedereen: de consument, de fashion retailer, de arbeider die de kledingstukken maakt, maar ook het milieu.

Vorige

Gezelligheid in huis met LED dimmers

Volgende

Foodtrucks op Trouwerij: Een Unieke En Smaakvolle Trend

Follow Us