Google krabbelt terug: Tinder-eigenaar mag toch eigen betaalsysteem gebruiken

Tinder-eigenaar Match Group mag toch zijn eigen betaalsysteem gebruiken in Android-apps. Het bedrijf was een rechtszaak begonnen tegen Google, dat het Android-betaalsysteem wilde afdwingen.

Match Group had Google eerder deze maand aangeklaagd vanwege een aanstaande verandering in de Google Play Store. De Android-appwinkel laat apps tot nu toe soms hun eigen betaalmethode gebruiken, maar vanaf 1 juni wil Google zijn eigen betaalsysteem exclusief afdwingen voor in-app-aankopen in de meeste apps. Match Group vindt dat oneerlijk: het moet dan 30 procent van de inkomsten aan Google afstaan.

Nu mag de Match Group toch zijn eigen betaalsysteem blijven gebruiken, zegt het bedrijf tegen Reuters. Match heeft daarom een verzoek aan de rechtbank teruggetrokken om Google tijdelijk te verbieden de nieuwe regels toe te passen. Google zou een aantal concessies hebben gedaan waardoor de apps van Match niet verwijderd zullen worden als die alternatieve betaalmethoden blijven aanbieden.

Appwinkels steeds verder onder druk

Google had vrijdagmiddag nog geen reactie op het nieuws. Het bedrijf sprak eerder van een ‘cynische campagne’ van Match. “Match wil doen geloven dat Google Play alleen betalingsafhandeling doet, maar dat is niet waar en Match Group weet dat”, zei Google over de aanklacht.

De rechtszaak van Match Group volgt op tal van andere zaken rond de appwinkels van Apple en Google. Beide bedrijven worden beschuldigd van machtsmisbruik omdat de appwinkels de enige plekken zijn om apps te downloaden op Android en iOS.

Fortnite

Fortnite-maker Epic Games bracht de situatie in 2020 in een stroomversnelling door ongevraagd een eigen betaalsysteem in de game te stoppen. Daarop volgden rechtszaken tegen Apple en Google.

Apple won grotendeels in die zaak, de zaak tegen Google loopt nog. Na een klacht van de Match Group startte de Nederlandse ACM onlangs een nieuw onderzoek naar de Google-appwinkel.

Vorige

EU-privacywaakhonden trekken aan de bel: ‘Nieuwe datawet te onduidelijk’

Volgende

Nederlandse startup komt met eigen AI-chip: ‘Minder data naar de cloud’

Follow Us